Menu

Skid hul i meningsmålingerne

Det kan godt være at overskriften på dette blogindlæg ikke er politisk korrekt, og ikke lige er det man normalt hører fra et medlem af Det Konservative Folkeparti (for vi er jo altid så pæne og ordentlig). Men ikke desto mindre så er det lige præcis det som er min opfordring til os alle sammen; skid hul i meningsmålingerne.
En meget vis mand sagde, for mere end 2000 år siden: »og I skal lære sandheden at kende, og sandheden skal gøre jer frie.«[1] Så her kommer sandheden, som jeg ser den; forsat god læsning.

Som du nok har regnet ud så er jeg ikke ubetinget fan af meningsmålinger. Selv om man umiddelbart skulle tro at meningsmålingerne er et godt redskab for politikerne, til netop at følge folkets vilje, så mener jeg at skadevirkningerne desværre ofte overskygger fordelene. Når politikere og vælgere konstant bombarderes med meningsmålinger, sker der nemlig 2 ting som er til skade for demokratiet.

For det første bliver vi for fokuseret på enkeltsager, som reelt kun er 1-2 % af den førte politik. Det fjerner fokus fra den politik som føres hver dag, og ikke mindst de grundlæggende værdier, som lægger bag ved den førte politik. Det er øger vælgernes politikerlede, fordi vi går til valg på 2-3 enkeltstående sager og bliver skuffet når politikerne bagefter fører den politik de tror på, men som ingen har snakket om i valgkampen.

Den anden skadevirkning ved den linde strøm af meningsmålinger er deres selvforstærkende effekt. Jeg hørte for nylig en udtrykke den sådan her: »De store bliver større fordi de er størst, og ingen gider stemme på en taber.«

Jeg har personligt snakket med flere i de sidste uger griner af mig og mener at jeg spilder min stemme fordi jeg stemmer på Det Konservative Folkeparti. Det er de selvfølgelig i deres gode ret til at mene, men det som ryster mig er når nogle af dem åbent sidder og siger at de faktisk er enige med partiet, men at de ikke har tænkt sig at stemme på et parti som alligevel ikke bliver valgt ind, så de stemmer på DF eller Venstre i stedet, og dermed har meningsmålingerne skabt en selvforstærkende negativ spiral.

Min drøm, som desværre nok er utopi, er at vi kunne afskaffe meningsmålinger, som minimum mens der føres valgkampe så vi kan fokusere på politik i stedet for procentsatser, der er baseret på antagelser, men alligevel regnes for det faktiske resultat, før vælgerne overhovedet har fået lov at stemme.

Mit kryds havner i hvert fald på en konservativ kandidat, uanset prognoser og sortseere, fordi det er her jeg tror på at vi får mest dansk indflydelse, uden at vi bare lægger os fladt på ryggen og lader EU overtage alle beslutninger fra Danmark.

Hvis vi kan få alle der rent faktisk er enige med Bendt Bendtsen, Josefine Kofoed, Tove Videbæk og Nichlas Vind, og vores andre dygtige kandidater, til ikke bare at komme op af sofaen og stemme, men rent faktisk også sætte deres kryds hvor deres hjerte er, så tror jeg på at vi ikke længere skal snakke om hvor vidt vi kommer ind i parlamentet, men om hvor mange mandater vi får flere end DF.
Johannesevangeliet kapitel 8 vers 32, Den autoriserede udgave af biblen fra 1992, Bibelselskabet

Comments are closed