Menu

Uagtsomt manddrab for sabotage

Så er den gal igen!

Jeg kunne ikke undgå at blive en smule harm, da jeg tændte for TV2 News her til morgen. En gruppe unge i Voldsmose har åbenbart chikaneret brandmænd, punkteret dækkene på indsatslederens bil og sat en kniv i brandbilens dæk, så begge køretøjer var ude af stand til selv at køre fra stedet. Forståeligt nok blev politiet tilkaldt brandfolkenes sikkerhed blev reetablet; for nu, for historien stopper ikke der. Af hensyn til brandfolkenes tryghed, vil de i en periode ikke rykke ud til Voldsmose uden eskorte og tilstedeværelse af politiet.

Selv som enkeltstående begivenhed, synes jeg at de unge menneskers handlinger er forfærdeligt, men det er desværre ikke første gang, at politiet må beskytte brandfolk for at de kan udføre deres arbejde. Der har tidligere være problemer i blandt andet Voldsmose, København, Glostrup, Slagelse og Aarhus.

Jeg kan simpelthen ikke få ind i mit hoved, hvad der får de her unge mennesker til chikanere og angribe brandfolkene på den måde.

Respekt som fortjent

Selv om jeg heller ikke på nogen måde mener det er i orden, kan jeg til dels forstå hvis politiet bliver udsat af denne for forfølgelse af utilpassede unge, småkriminelle bander eller ekstremister på de yderste politiske fløje, da politiet udtrykker og udøver dem form for autoritet og orden, som disse grupper er allergiske overfor. 

Men at angribe brandvæsnet på den måde, det er mig uforståeligt. Det er et af de erhverv som jeg har allermest respekt for. Mange af dem er frivillige og på deltid, og de rykker ind når vi andre stikker af, i forbindelse med bl.a. ildebrand, trafikulykker og kemikalieudslip, nogle gange med livet som indsats. I stedet for stenkast og knive burde de i stedet blive mødt med klapsalver og jubel.

Men ud over det moralsk forkastelige i ballademagernes handlinger, så er det som skræmmer og irriterer mig mest, at de ikke tænker på de mulige konsekvenser for andres liv. Som jeg har forstået det, kan der nogle gange være få minutter til forskel på liv og død, når brandfolk rykker ud til f.eks. en brand i en boligblok eller et trafikuheld med fastklemte som har brug for akut lægehjælp. Med deres handlinger kan de derfor være med til at forårsage andres død fordi redningsmandskabet skal vente på at de er sikre på at politiet er tæt på før de rykker ind. Eller som i det seneste tilfælde, hvor både en brandbil og indsatslederen ikke er i stand til at rykke ud, fordi deres dæk er saboteret.

Straf som fortjent

Nogle vil nok mene jeg er umenneskelig og følelseskold, og at de unge i stedet for straf bør have et kram og samfundsbetalt psykologhjælp og støttepædagoger. Men kan man bevise at hærværk og chikane mod brandvæsnet, har været eller på et tidspunkt bliver, udslagsgivende for at hjælpen ikke når frem i tide og uskyldige liv går tabt, skal de ansvarlige urostiftere retsforfølges for uagtsomt manddrab, uden formildende omstændigheder.

Alle handlinger har en konsekvens, og er mand skyld i andres død, skal man også straffes derefter, hård opvækst eller drengestreger til trods.

Comments are closed